A ‘The Best Bad Trip’ a Szimplában

A huszonéves fiatalokból álló kísérleti, free jazz, punk-jazz zenekar koncertfilmjét készítettük el, mellé interjú olvasható a zenészekkel.

A The Best Bad Trip tagjai: Hegedüs Benedek (trombita), Kapusi Viktor (szaxofon, billentyűk), Velsz Kristóf (gitár, effektek), Csernovszky Márton (basszusgitár, elektronika), Gasner Márk (dobok, ütőhangszerek).

A Zenekar a 2015-ös Szimpla Lemming Program egyik díjazottja volt, nyereményük többek között ez a koncertfelvétel volt. A tagokkal a Müszi próbatermében beszélgettünk.

Ezer Kolibri: Mit jelent nektek ez a zenekar?

Gasner Márk (21): Beteljesülés.

Kapusi Viktor (22): Nem mondanám, hogy beteljesülés.

Márk: Akkor kiteljesülés.

Viktor: Én inkább szerelemnek mondanám.

Csernovszky Márton (22): Nagyon gejl.

Viktor: Akkor család.

Márton: Váratlan eufóriát jelent nekem. És az, hogy rendszeresen próbálunk nagyon pozitívan rángat ki a nihilből, mert akkor is eljössz, ha épp nincs annyira kedved, vagy nagyon fáradt vagy.

Velsz Kristóf (21): Sok az improvizatív eleme a zenénknek, így mindig meg tud újulni és nem válik unalmassá.

EK: Mennyi benne az improvizatív elem?

Márk: Általában a számoknak van egy váza amit kitölt az improvizáció. Van olyan is, hogy teljesen szabadon játszunk. Ellentétekre törekszünk, a kontrasztokra, a pop-free párhuzamra. A nevünk is erre utal. Vannak táncolható számaink, mások pedig inkább elgondolkodtatnak.

EK: Mesélnétek a zenekar történetéről?

Márton: Még az áltisiben történt…

Viktor: Márk, Márton és Kristóf az általános iskolában alapították első zenekarukat. A Best Bad Trip elődje még OIL néven 2010 körül alakult. Tradícióvá vált, hogy nem bulizni mentünk amikor vége lett a suilnak, hanem próbára. Ami aztán átcsapott szórakozásba is persze. A teljes formáció 2013-ra állt össze.

EK: Nem olyan szokványos itthon ennyire fiatalon ilyen nagy közönség előtt játszani. Ez milyen érzés?

Viktor: Baromi jó.

Márton: Szerintem is, de más értelemben, mint egy rockzenekarnál. Nem az van, hogy koncert után széttépnek a tinilányok, hanem érdeklődő emberek adják nekünk az inspirációt ott helyben. Amikor nincs ott egy jó társaság a koncerten, akkor mi sem tudjuk izgalmassá tenni a koncertet. És nagyon színes a közönségünk, sok a fiatal is, akik nyitnak a kísérletezőbb zenék felé.

EK: A jazz szcéna hogyan áll hozzátok? Milyen visszajelzéseket kaptok? Persze kérdés, hogy mi az a jazz szcéna, és nem biztos hogy számít, hogy hogyan állnak hozzátok.

Viktor: Szerintem fontos. Csomó támogatást kapunk.

Márton: Tényleg kérdés mi ez a szcéna. A free jazzerekre gondolsz, vagy akik a sztendred jazz zenét játsszák? Az utóbbiak vagy nem tudnak rólunk, vagy azt mondják, hogy bohócok vagyunk, akik nem tudnak zenélni. Amiben van igazság. Aki igazán profi zenész, éjjel nappal time-ra játszik és megfejtéseket csinál, az valószínüleg azt mondja, hogy inkább nem tudunk zenélni. De vannak olyanok akik nem szabad zenét játsszanak profi szinten, és nekik is tetszik amit mi csinálunk. Talán mi is tudunk inspirálni nálunk jobb zenészeket is.

Viktor: Lehet nem azt nézik, hogy zeneileg milyen szinten vagyunk, hanem hogy milyen karakterek vagyunk.

EK: Lemezetek lesz?

Márk: A hanganyag kész van, kiadót és grafikát kell készítenünk. Cd-t fogunk kiadni, a bakelit az túl költséges lenne.

De ha TALÁLUNK TÁMOGATÓT akkor persze nagyon jó lenne bakelit lemezt kiadni.

EK: A zenélés mellett mivel foglalkoztok?

Márton: Magántanárhoz járok, elektronikus zenéket szerzek és ezt is szeretném tanulni a jövőben. Jelenleg csaposként dolgozom a Kék Lóban.

Viktor: Én zenélni szeretnék, ezt tanulom. Anyukámnak van egy fagyizója, ott szoktam besegíteni. Zeneszerző/előadó szak itthon nincs, ezért talán külföldön tanulok majd tovább.

Kristóf: Elkezdtem hangmester szakra járni, zenélek több helyen én is, Grazba jártam jazzgitár szakra, és lehet jelentkezem a zeneakadámiára.

Márk: Most érettségiztem. Mi most a Kék Lovat csináljuk családilag. A zenekarunk is ott lépett fel először.

Hegedűs Benedek (22): Én most egy ideje szakácsként dolgozom. Klasszikus trombitát tanultam második osztályos koromtól kezdve. Nekem a zenével furcsább viszonyom van, már abba is hagytam egyszer. A Best Bad Trip óta jobban megtalálom a helyem.

EK: Mikor léptek fel legközelebb?

Viktor: A Szigeten játszunk 15-én, 16-án pedig a Szimplában. Az egész nyarat végigkoncerteztük, az év végén kicsit visszavonulunk számokat írni és valami izgalmassal rukkolunk majd elő.

A videofelvételt az Ezer Kolibri készítette: Bordás Róbert és Takács István Gábor, valamint Todoroff Lázár. A koncert a Szimplában hangott el 2015. szeptember 3-án. Keverés: Kovács Mihály. Vendégzenész a koncerten: Fazekas Ábel.


Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.