Itt lehet szavazni a Szimpla Lemming Programjának idei indulóira

Lezajlottak a Szimpla Lemming Program koncertjei. Április folyamán 11 Lemming zenekar lépett fel a Szimpla Kertben. A Lemming Program második fele most kezdődik, amikor elkezdik őket szervezni az A38-ra, a berlini Badehausba, a Babel Sound fesztiválra, vagy egész estés koncertfelvételt kapnak az Ezer Kolibritől, a Te szavazatodat pedig egyfajta közönségdíjként veszik figyelembe. Lesz akit stúdiózni küldenek, vagy a Dalok.hu média hátszelét kapják és még sok minden más.

A kiválasztott zenekarok számait itt tudjátok értékelni. A szavazás határideje 2016 május 18.

Most már hagyományként tekinthetünk a Szimpla Kert Lemming Programjára, mely leginkább zenei tehetséggondozás, mintsem tehetségkutatás, bár kétségtelenül a kettő nagyon is összetartozik.

Mitől is izgalmas mindez? Miért is fontos nekünk? A válasz több oldalról megközelíthető, és most megpróbáljuk körbejárni egy picit.

Az idei programra 164 zenekar adta be a jelentkezését a legkülönfélébb felállásokban, műfaji sajátságokkal, hangzással, repertoárral. Ebből a komoly mennyiségből (és minőségből!) 12 zenekarnak volt lehetősége április folyamán a Kazinczy utcai Szimpla Kertben zenélni.

Amit a Lemming nyújtani tud, érzésem szerint elsősorban az, hogy a megmérettetés révén (és az azt követő kerekasztal-beszélgetések folytán, amire mindjárt visszatérünk), egy kicsit kiszakadnak abból a kellemes, sajátos világból, amit önmaguk jelentenek, és elhelyeződnek egy olyan körben, egy olyan palettán, ahol nagyon sokféle világ felvillan.

A 2016-os Lemming Program alatt több beszélgetésre is sor került, az első a Tilos Rádióban, ahol alaptémaként az említett sokszínűség került elő, illetve azok a lehetőségek, amikkel egy zenekar élhet az életben maradást illetően, s hogy a Lemming Programban résztvevők – főleg a kiválasztott már nem annyira dühös 12 banda – milyen egyedi világlátással és zenei koncepcióval rendelkezik. És ami számomra még izgalmasabb volt, az a két Szimpla Kertben tartott műhelybeszélgetés, amelynek legnagyobb erénye, hogy maguk az alkotók is meg lettek invitálva, 6-os blokkokban; végighallgatták a Szimplás koncertekről készült – egyébként kiválóan megszólaló – felvételeket, és kiengedhették a hangjukat egy egészen más tekintetben, górcső alá véve a másik produkcióját, illetve a saját koncertjüket is.

Unger Gergő és Latorczai Balázs jó érzékkel irányította ezeket a beszélgetéseket, és a Lemming Bizottság tagjai még jobb érzékkel válogatták ki azt a 12 zenekart a 164 induló közül, akiknek a koncertje, vagy annak egy-egy részlete a Szimpla zenei csatornáján is elérhető.

A Lemming Program elsősorban arról szól, hogy túllépjen a megszokott, sokszor nagyon is szűk kereteken, és egy egyébként velejéig szubjektív válogatási rendszerbe olyan elemeket is becsepegtessen, melyek a zenekarokat nyitottabbá teszik a többi megszólaló felé, ezáltal olyan visszacsatolásokra téve szert, melyek a saját előadását, stílusát, zenei felfogását is csiszolják némileg. A Lemming Program folytatódik, reméljük hogy 2017-es év is annyira izgalmas lesz zeneileg, mint ez az idei.

Szőllősi Mátyás és a Szimpla

(A Lemming program partnere az Ezer Kolibri)