GENTRY SULTAN

Az Ezer Kolibri új koncertfilmje és Interjú Hevesi Nándival, a Pop Ivan utódzenekarából. A koncertet a Gólyában vettük fel 2015. augusztus 21-én. A számok lejátszási listában:

Ezer Kolibri: Bemutatnád a zenekart? Mióta létezik, kik a tagjai?

Hevesi Nándor: Három, vagy négy éve létezik. A Pop Ivan alapító tagjai, Vereb Szabi, Horváth Laci és én folytattuk tovább a zenélést Gentry Sultan néven. A dobosunk Kovács Gergely kiváló fiatal dobos. Úgy volt, hogy disszidál, de most kiderült, hogy mégsem, és ennek nagyon örülünk.

Ki mit csinál a zenélés mellett?

Gergő sok helyen játszik és a irodalmi illetve tudományos kutatómunkája mellett dobtanításból tengődik, mi hárman pedig szakmánk szerint tanárok vagyunk. Laci és Szabi Debrecenből az építész szakról jöttek át Egerbe a fizika szakra, ott találkoztunk. Én rajz-vizuális kommunikációra jártam. Laci képzőművészettel is foglalkozik, filmeket, vegyes technikájú szobrokat és hanginstallációkat készít. Szabinak van egyedül állása, a Novus gimnáziumban tanít fizikát, problémás gyereket, olyanokat, akiket mindenhonnan kicsesznek. Nagyon jó fej és tehetséges emberek, akik ebben a művészeti iskolában kötnek ki szerencsére. Jó hangulata van az iskolának, zenélnek is együtt Szabival. Én filmeket készítek Szilágyi Kornéllal Buharov testvérek néven és képzőművészettel is foglalkozom. Egy hangjátékot készítettünk nemrég, Domonkos István “Kitömött madár” című regényéből. Az új játékfilmünket is nemsokára bemutatják, december, január környékén, aminek részben a Gentry Sultan készítette a zenéjét, közösen Kiss Árpival, Mészáros Ádámmal, Paizs Mikivel, Jávorka Ádámmal, Kovács Ferivel. Sok projektben keveredünk számunkra kedvesen őrült, őrülten kedves zenészekkel. Meg ugye ott van a The Pastorz, ami épp most Jávorka Ádámmal bővült ki.


Miről szól ez a film?

Az a címe, hogy “Az itt élő lelkek nagy része.” Sok minden van benne, a magyar anarchizmus történetéből például, gróf Batthyány Ervin szabadiskolájáról. A filmünkben az ő történetét átültettük a jelenbe, ő az egyik a három hajléktalan főszereplőből, aki korábban gróf volt, eladta mindenét és létrehozta a szabadiskoláját, amit persze az állam és az egyház rossz szemmel néztek és tönkretettek. A film poszt apokaliptikus hangulatban játszódik, valahol Magyarországon. Kis csapatok harcolnak egymás ellen, túszokat cserélnek, stb. Mckenzie Wark “Hacker kiálltvány” című könyve is nagyban inspirálta a filmet. Pszichedelikus kripto-anarcho-buddhista nekrorealista propaganda film lesz. Hehe….

A mai magyar zenei világból mi az ami neked a legérdekesebb?

Az improvizatív jazz és experimentális, elektronikus zene, ennek a kavarodása, egy jó kis massza ami itt van. Sok ember játszik sokmindenkivel. Ami megy a Jazzajtól kezdve a Lumenen át a Gólyáig, az nagyon tetszik. Van egy műsorom a Tilos Rádióban, az “Eredeti helyzet”, két hetente vasárnap 17-18:30 között, ahova sokszor meghívok zenészeket különböző világokból. Ez a jó most Budapesten, hogy bárhova lemész, akkor ott van egy éppen akkor születő zenekar. Jó sok fiatal, és ez reménykeltő.

Például?

Nagyon bírom a Best Bad Tripet, a Fauno Perát, az AMP-ot, a 12Z-t meg a Jü-t. De a Dolly Rambo, Madame X-otic rajongó is vagyok. Azt szeretem minél őrültebbek. Szeretem a punkot is, az RnR bulikban nagyon érdekes dolgok vannak. Mindig lehet találni valami újat, Budapest most nagyon jó ilyen szempontból. És sok embert vonz, lehet, hogy abból az 500 emberből jön el mindig ugyanaz a 100, de ők legalább biztosan ott vannak.

Nemsokára lesz új lemezetek.

Igen, a régi (Magia Polla) fent van a YouTube-on. Az új lemezen egy csomó dolog felbukkant teljesen szabadon, mintha megírva lenne, és rájöttünk, hogy ez sokkal felszabadítóbb. Mostanában a konkrétabb számok felől inkább az improvizáció felé indultunk el. Nem akarjuk megunni magunkat. Persze lesznek témák, és írunk számokat, csak más módszerekkel. Magunkhoz képest is próbáljuk kicsavarni a zenénket, más irányokat keresünk.

Lacinak van az a doboza, abban mik vannak?

Mindenféle dolog van benne. Van egy kis fém lap, ő csinálta valahogy, egy ellenállás, amire ha ráteszed az ujjad, akkor nagyon brutálisan szól. Sőt, ha benyálazod akkor durván, ereszkedve visít. Ő még dallamokat is tud vele játszani. Vannak még mindenféle rugók, meg fém lapok, basszus kalimba szerű dolgok, falemezek, különböző hosszúságú szögek, amiken kávéhabosítóval játszik. Pedálok is vannak benne, egy looper szerű cucc, delay. Meg amit bele tudott gyömöszölni. Ez nagyon szép, meg minden, csak kurva nehéz.

Az utolsó kérdésem, hogy milyen zenéket ajánlanál az olvasóknak, amiket mostanában hallgatsz?

Julius Hemphill, Sun Ra, Arthur Blythe, Peter Zinovieff, Ahmed Abdul Malik, Connan Mockasin, Maak’s Spirit, Fieldwork, Earl Sweatshirt, The Bad Plus, Konrad Schnitzler, Rodion G.A., Felix Kubin, Omar Souleyman, Kovács Andor. Ezt az afrikai kazettás oldalt mindenképp lessétek meg.

A Gentry Sultan ma este játszik az Elevenkertben a Best Bad Trippel és DjPopdaveccel. 

A Gentry Sultan a Facebookon.

A videófelvételt az Ezer Kolibri készítette. Operatőr: Bordás Róbert, Takács István Gábor, Kluzsán Róbert, Bogdán Árpád. Vágó: Takács István Gábor. Interjú: Takács István Gábor. A hangfelvételt Kiss Zsolt László készítette a felvételt Horváth Laci keverte.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.