Trio á la Kodály @ Budapest Jazz Club

Trio a la Kodaly

Az Ezer Kolibri blog második számában egy nagyon izgalmas és szép koncertet mutatunk be. A Trio á la Kodály Kodály Zoltán műveit dolgozza fel. A Kodályi témákra íródó művek egyrészt tisztelgést fejeznek ki Kodály munkássága és zenei szelleme előtt, másrészt a már ismert témákat újfajta megközelítéssel próbálják bemutatni a közönségnek. A trióban Oláh Dezső zongorán játszik, Erdő Zoltán klarinéton és tárogatón, Tar Gergely pedig ütőhangszereken. Az itt bemutatott koncert a Budapest Jazz Clubban hangzott el. A felvételt az Ezer Kolibri készítette, hangmérnök Susszer Balázs volt.

A koncertből egy két perces ízelítőt is megtekinthet:

A teljes koncert itt nézhető meg. A számok lejátszási listába vannak rendezve, így külön külön is megnézhetők, de lejátszáskor egymás után automatikusan elindulnak.

A Trio a lá Kodály oldala.

A koncertről a hangszerelésért is felelős, egyébként mindössze 28 éves Oláh Dezsővel beszélgettünk:

Ezer Kolibri: Bemutatnád a zenekart?

Oláh Dezső: Formációnkban Erdő Zoltán tárógatozik és klarinétozik, Tar Gergő ütőhangszereken játszik, én a hangszerelési feledatokat látom el, és én vagyok a zenekar zongoristája.

EK: Mi a Trio á la Kodály története? Hogyan jött az ötlet, hogy Kodály darabokat dolgoztok fel?

OD: Alapvetően mindhárman klasszikus zenét szerető emberek vagyunk. Zolit és Gergőt számos pop produkcióban hallhattuk már, én pedig eddigi pályám során jazz zenével, hangszereléssel és zeneszerzéssel foglalkoztam. Gergővel már 10 évvel ezelőtt is koncerteztem együtt, Zolival pedig saját zenekaromban az Oláh Dezső Septetben játszottunk. Amikor Zoli egy szóló tárogató koncert körutra kapott meghivást Amerikába, felkért, hogy készítsünk pár felvételt magyar népdalok átdolgozásából, amiben természetesen volt egy két Kodály által irt mű is. Két héten keresztül ültünk egymás mellett minden nap a zongoránál, dúdoltuk a dallamokat és probáltuk megtalálni a zongora-tárogató duohoz legjobban illő hangulatot. A felvételek rendben lezajlottak, az erről készült youtube videokra rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk. Zoli hazatért a tengeren túlról, majd felkérést kaptunk az Országos Tárógató találkozora. Nem sokkal ezek után pattant ki a fejemből, hogy Trióban kellene folytatnunk. Napokon belül felhivtam Tar Gergőt, aki azonnal igent mondott. A zenekar bemutatkozo koncertje 2013. január 5-én volt a Művészetek Palotájában, azóta pedig országos turnén vettünk részt.

EK: Hogy éreztétek magatokat a koncerten amit most videon láthat a közönség?

OD: Minden alkalom ajandék számunkra amikor együtt játszhatunk. Egyfajta utazás ez. A zenekarunból mindannyian szeretjük azt a fajta hatalmas felelősséget is, amely ezeknek a műveknek az előadásával jár. Akkor vagyunk igazán boldogok egy koncert után ha sikerült elérnünk az embereket.

EK: Milyen más formációkban láthat titeket a közönség?

OD: Zoltán az Abrakazabra és számos pop produkció meghivott művésze mint szaxofonos, és nagy sikereket vallhat magáénak mint klasszikus klarinét tanár. Gergő olyan zenészekkel és együttesekkel játszik, mint Omar Bashir, Caramel vagy Barrio Latino, és emellett számos pop produkció vendége is. Jómagam az Oláh Dezső trió nevű saját formációmban játszom és 2013 szeptembere óta nagy megtiszteltetésemre a Bágyi Balázs Quartett tagja vagyok.

EK: Mikor lesz a következő koncert?

OD: Május 7-n játszunk a Budapest Jazz Clubban, május 14-én pedig a Budapest Music Centerben.

EZ: Köszönjük az interjút és a lehetőséget, további sok sikert kívánunk!

Ezer Kolibri - Mil Colibríes, 2014. február 14.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.