Dzsindzsa feat Sena @ Opus Jazz Club BMC Budapest

Dzsindzsa@BMC

Következő koncertfelvételünk a Dzsindzsa zenekar fellépése Sena Dagaduval, amely az Opus Jazz Clubban hangzott el Budapesten, 2013 december 18-án.  A Dzsindzsa egy ritkán koncertező, ám annál izgalmasabb zenekar. Zenéjük a legtöbbet a 60-as évek jazz-avantgardjából és a magyar népzenéből merít, mindezt meglehetősen friss és szabad felfogásban. Weisz Gáborral a Dzsindzsa feat Sena koncertről beszélgettünk.

A számok playlistbe vannak rendezve és automatikusan követik egymást.

Az Ezer Kolibri kedvenc száma a koncertből:

Ezer Kolibri: Milyen élmény volt a koncert?

Weisz Gábor: Először próbáltuk Sena számait átdolgozni. Kevésbé sikeresen lehetett ráhúzni a Zenekar stilusára, igy inkább Sena alkalmazkodott hozzánk. A meglévő Dzsindzsa számokra hozott ének témákat és rap-eket. Alapvetően egyszerű elemekkel manipuláltunk Senával. Kevéssé szerettük volna kötötté tenni a műsort, beállitani minden apró részletét ahogy történik mondjuk egy pop zenekar esetében. Fontos hogy megmaradjon a figyelem köztünk, és spontán alakuljon a dalok formája, hangzása. Legfontosabb a frissesség, hogy a MOST történjen meg, és hogy a pillanatnyi hangulatunk tükröződjön. Az is fontos hogy jól érezzük magunkat, és megmaradjon a gyeremki felhőtlenség. Ez persze nem azt jelenti hogy nem vesszük komolyan amit csinálunk. Szinte kizárólag ebben a csapatban tudom megélni hogy ténylegesen azt csinálok amit akarok. Úgy gondolom megannyi szin tükröződik a zenénkből. Sőt, minden egyes szám egy hangulat, és annak a kibontása. Sohasem kizárólag hangokban vagy zeneelméleti, öszhangzattani sémákban gondolkodok mikor egy-egy nóta megszületik. Létezik egy-két szám ami hangról hangra meg van irva, de ez nem azt jelenti hogy kötelező érvényű azokat a hangokat megszólaltatni. Kicsit olyan, mintha verset mondanál, de tetszés szerint alakithatod úgy hogy nagyvonalakban az értelme megmaradjon. És persze jelen van a szerző is aki aztán reagál rá, és együtt rendezitek a darabot. Ha olyan hangulatunk van, akkor egy gyors szám épp balladában szólal meg, vagy a lassúból  boogie-voogie lesz, vagy akár szabadon játszunk végig. Egyszóval egy nagy játszótér számomra a Dzsindzsa. Persze vannak drámai, vagy melankólikus hangulatú darabok is. Előfordul hogy listát irunk mely számok illenek az estéhez, és a koncerten egész más történik.

EK: Senával mióta játszotok együtt?

WG: Sena-val jól ismerjük egymást. A zenekar tagjai dolgoztak már külömböző session-ökben vele, úgymint az Irie Maffiában vagy Sena saját lemezén, és számos studiomunkában. A Dzsindzsa szivesen kóperál vendég zenészekkel koncertjein. Ez alapmotivum nálunk. Bár instrumentális zenekar lévén eddig csak hangszeres vendégeket hivtunk, mint például Grencsó István, Bede Péter, Dresch Mihály, Pozsár Máté. Énekesek nem is kerültek idáig szüba és egy mean-stream jazz énekesnővel nem is tudnánk elképzelni a zenekart. Sena afro hangszine és a rap-elős stilusa viszont illik a Dzsindzsához. Nem véletlen hogy az Opus jazz klub adott otthont ennek a találkozásnak. A kisérletező attitűd a Bmc-re csak úgy jellemző mint a Dzsindzsára. Bognár Tamás a klub koncertszervezője szerette volna Senát látni hallani a szinpadon egy jazz-es hangzású együttessel, mi pedig régóta foglalkoztunk Sena invitálásának gondolatával, igy hát ez összevágott. Kellett egy harmónia hangszeres is a bandába hogy dúsuljon kissé a hangzás. Mészáros Ádámot gondoltuk erre a posztra, aki egy izben már volt vendégünk a Dzsindzsával. Ernő a bőgős játszik vele a JÜ nevű formációban. Mindnyájunknak igen kedvérevaló ez az egyedi hangzás amit Ádi képvisel a gitáron.

EK: Vannak még közös terveitek?

WG: Igen, a dolognak lesz folytatása. Legközellebb márc 6-án leszünk az Opusban. Egyébként a Dzsindzsa zenekar fellép a közeljövőben a klubban másokkal is. Remélhetőleg a  Pulcinella nevű francia zenekarral lépünk fel április folyamán, akikkel közös lemezünket 2009-ben adta ki a Bmc. Még egyeztetés alatt áll az esemény.

EK: Mik a Dzsindzsa zenekar tervei? Adtok ki új lemezt?

WG: Felvételeket fogunk késziteni a közeljövőben, ez bizonyos mert ebben a tevékenységünkben jókora szünetet tartottunk. Lemez mint olyan, mármint ami a korongot illeti, nem is tudom mennyire működik még ma, vagy mennyire fontos. Nagyon sok zene lapul a tarsolyban, és ami motivál minket, hogy számos zenész kollégával dolgozzuk fel ezeket mind studio, mind koncert szinten. Nem vagyunk egy nagyon aktiv sokat koncertező zenekar, de ebben a műfajban ki az? Van néhány hely Bp-en, és vidéken amely befogad bennünket és ennek nagyon tudunk örülni. Olykor sikerül országon kivül is fellépni. Idén augusztusban Franciaországba utazunk egy fesztiválra amelyen már harmadizben vehetünk részt. Ezt a kontaktot a Bmc kiadónak köszönhetjük.

EK: Mikor léptek fel legközelebb?

WG: Febr 20. Szimplában, március 1-én a Drunken Tailorban és március 6-án az Opusban Senával és Ádámmal.

EK: Köszönjük szépen a felvétel lehetőségét és az interjút!

Ezer Kolibri - Mil Colibríes

2013. január 28.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.